ДОСЛІДЖЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЕКСТЕМПОРАЛЬНОГО ВИГОТОВЛЕННЯ В УКРАЇНІ ТА ЗА КОРДОНОМ - Samborskyi, O. S. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Провести аналіз стану екстемпоральної рецептури у вітчизняних та закордонних аптеках і розробити на його основі рекомендації, орієнтовані на збереження екстемпорального виготовлення та розширення доступності асортименту вищезазначених засобів. Матеріали і методи. У роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи: аналітичний і маркетингових досліджень. Інформаційну базу досліджень становили статистичні матеріали МОЗ України та інших організацій, сайти вітчизняних та закордонних аптек, публікації. Результати й обговорення. Досвід Центральної Європи показав, що європейські аптеки широко використовують можливості екстемпорального виготовлення − у деяких країнах виготовлення в умовах аптеки займає 20 % від усіх лікарських засобів, відпущених за рецептом. Аптеки Швеції, наприклад, пропонують екстемпоральні лікарські засоби для терапії в таких напрямках медицини, як онкологія, офтальмологія, педіатрія, хірургія, гематологія, догляд за новонародженими, інфекційні захворювання, препарати для операцій, для інтенсивного догляду. Виготовляють препарати для хіміотерапії, розчини антибіотиків, парентеральне харчування, а також лікарські засоби для полегшення болю. Серед асортименту екстемпоральних лікарських засобів в аптеках пропонують попередньо заповнені шприци, амбулаторні насоси та касети, що дають можливість персоналу зекономити до 1/2 години додаткового часу на кожному препараті та усунути медичні помилки. Також досліджено асортимент екстемпоральної рецептури українських аптек із погляду представлення груп екстемпоральних лікарських засобів, їх глибини та економічної доступності. Висновки. Проведений аналіз досвіду європейських країн відносно використання екстемпоральної рецептури свідчить про широкі можливості виробничих аптек за кордоном, про високий ступінь їх залучення в систему охорони здоров’я. Це дає підстави використовувати вітчизняні аптеки з можливістю екстемпорального виготовлення як повноцінну складову для забезпечення раціональної та доступної фармакотерапії. Досліджено асортимент екстемпоральної рецептури українських аптек. Ширина асортименту екстемпоральних лікарських засобів у вітчизняних аптеках варіює близько 20 груп, глибина у кожній асортиментній групі налічує у середньому від 2 до 10 позицій. Найменш представлені на ринку засоби для лікування ендокринологічних та офтальмологічних захворювань, найбільше представлені косметичні засоби та препарати для лікування оториноларингологічних захворювань. Усі групи екстемпоральних ліків показали достатню економічну доступність − зазвичай, вартість препарату не перевищує ½ − 1 середньоденної мінімальної заробітної плати українця. Таким чином, аптеки мають достатній асортимент екстемпоральної рецептури з доступними цінами, а досвід інших країн дає нові ідеї для відродження даного напряму діяльності, сприятиме розширенню асортименту ліків, розрахованих на різні категорії населення.