ВИВЧЕННЯ ГОСТРОЇ ТОКСИЧНОСТІ ПРЕПАРАТУ АРГОЦИД ПРИ ВНУТРІШНЬООЧЕРЕВИННОМУ ВВЕДЕННІ - Polova, Zh. M.; Seredinskaya, N. M. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Вивчення гострої токсичності ветеринарного препарату Аргоцид, розчин для інтрацистернального введення, при внутрішньоочеревинному введенні статевозрілим білим щурам. Матеріали і методи. Об'єктом дослідження були серії препарату Аргоцид, який містить цитрат срібла, D- пантенол та L- аргінін, призначений для лікування субклінічного маститу великої рогатої худоби. Дослідження гострої токсичності тест-зразків препарату Аргоцид проводили у дослідах на білих нелінійних статевозрілих щурах обох статей, віповідно до вимог, що висувають до потенційних ліків. Випробування проведені при внутрішньочеревному введенні препарату в різних дозах – від 2,0 до 6,3 мл / кг. Статистична обробка даних була виконана з використанням t-критерію Стьюдента. Для статистичної обробки даних використано програму MS Excel. Результати й обговорення. У результаті дослідження гострої токсичності препарату Аргоцид встановлено, що інтегральні показники життєдіяльності тварин – маса та температура тіла не зазнавали суттєвих індивідуальних змін вподовж 14 діб спостереження після одноразового внутрішньоочеревинного введення. При досліджені дози препарату у діапазоні від 1,58 мл/кг маси тіла тварини до 5,0 мл/кг визначено, що жодного випадку загибелі тварин не зареєстровано за внутрішньоочеревинного введення препарату у будь-якій дозі. При застосуванні препарату у дозах 2,5 мл/кг та вище у тварин проявилися клінічні ознаки інтоксикації відразу після введення препарату, що може бути пов’язано з подразненням очеревини. Через 3 доби після внутрішньоочеревинного застосування Аргоциду жодних клінічних ознак інтоксикації не спостерігали. Висновки. Аналіз отриманих даних дозволяє віднести препарат Аргоцид, розчин для інтрацистернального введення за ступенем небезпеки до відносно нешкідливих препаратів (VI клас) оскільки середня летальна доза перевищує 3,0 мл/кг маси тіла тварини за внутрішньоочеревинного введення.