НОВИЙ ПІДХІД ДО ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОКСИБУПРОКАЇНУ В ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБАХ - Levin, M. G.; Britsun, V. N.; Tarasenko, N. L.; Savina, N. A.; Оstanina, N. V. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Розробка покращеного безсірковуглецевого методу визначення оксибупрокаїну в лікарських засобах. Матеріали і методи. Ідентифікація активного фармацевтичного інгредієнта оксибупрокаїну в лікарських засобах методом ІЧ-спектроскопії в таблетках KBr після екстракції його летким органічним розчинником. Результати й обговорення. Замість сірковуглецю для екстракції основи оксибупрокаїну використано менш пожежонебезпечний і менш токсичний н-гексан. Після випаровування розчинника реєструвались в однакових умовах ІЧ-спектри стандартного зразка та досліджуваної речовини (випробовуваного зразка). Порівняння ІЧ-спектрів показує їх збіг на 95 %, що підтверджує правомірність заміни сірковуглецю на н-гексан. Висновок. Розроблений підхід має переваги щодо відомої методики з огляду на відсутність пожежонебезпечного та отруйного сірковуглецю. Ключові слова: оксибупрокаїн; сірковуглець; н-гексан; ІЧ-спектроскопія; ідентифікація.