СТАН І ПРОБЛЕМИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ПОЛЯ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ФАХІВЦІВ (ОСВІТНІЙ ТА СПЕЦІАЛЬНИЙ РІВЕНЬ) - Tkachenko, N. O.; Hromovyk, B. P.; Aleksieiev, O. N. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Визначення повноти і змістовності чинної нормативно-правової бази (НПБ) освітнього і спеціального рівня моделі правового поля формування системи соціально-відповідальної поведінки (СВП) фармацевтичних фахівців (ФФ), а також опрацювання пропозицій щодо оптимізації зазначеної НПБ. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження були нормативно-правові акти (НПА), які регламентують СВ, фармацевтичну освіту та діяльність фармацевтичних організацій (ФО). У роботі використано методи інформаційного пошуку, систематизації, контент-аналізу, порівняння та узагальнення. Результати й обговорення. Проаналізовано НПБ моделі правового поля формування системи СВП ФФ упродовж всього життєвого професійного циклу за двома критеріями: ієрархічним принципом (Закони України, Постанови КМ України, накази МОЗ України) та регулюванням відносин у системі СВП ФФ на освітньому і спеціальному рівнях. Окреслено проблемні питання зазначеної НПБ та визначено заходи з її вдосконалення. Висновки. На підставі аналізу НПА різної ієрархії визначені проблемні питання у правовому полі на освітньому та спеціальному рівнях формування СВП ФФ, що зумовлюють труднощі ефективної реалізації СВ ФО. Сформульовано заходи щодо вдосконалення НПБ щодо регулювання діяльності фармацевтичної галузі та формування СВП усіх її суб’єктів.