СУЧАСНИЙ СТАН СТВОРЕННЯ, ВИРОБНИЦТВА ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ТАБЛЕТОВАНИХ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ. Повідомлення 27. Основні аспекти виготовлення лікарських засобів у формі льодяників - Hordiienko, O. I.; Нroshovyi, T. A. (Фармацевтичний часопис, 2017)
Мета роботи. Опрацювати та узагальнити літературні дані про переваги та недоліки, класифікацію, особливості технології виготовлення, контроль якості, пакування та зберігання медичних льодяників. Матеріали і методи. Огляд літератури про лікарську форму – льодяники. Результати й обговорення. Льодяники – це тверді однодозові лікарські засоби для смоктання, що містять одну або більше діючих речовин, звичайно в ароматній і солодкій основі, і призначені для повільного розчинення або розпадання у роті при смоктанні. Залежно від місця дії, вони можуть проявляти місцеві або системні ефекти. За текстурою і складом льодяники поділяють на жувальні, м’які, пресовані, тверді цукеркові, а також льодяники із наповненням всередині. Після виготовлення льодяники проходять контроль якості, а саме: загальний контроль виробництва цукеркової основи, визначення вмісту вологи, співвідношення цукру і кукурудзяного сиропу та відновлюючих цукрів. Також проводять фізичні та хімічні випробування льодяників, мікробіологічне дослідження і тестування стабільності. Висновки. Льодяники не втрачають своєї популярності як лікарська форма і залишаються у промисловому виробництві. Це пояснюється широким рядом лікарських засобів, що можуть входити в їхній склад, приємністю та зручністю введення, можливістю використання в педіатрії та геріатрії, економічністю тощо.