ОЦІНКА ПРОБЛЕМ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОФІЛАКТИКИ І ТЕРАПІЇ ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ В УКРАЇНІ - Федяк, І. О. (Фармацевтичний часопис, 2015)
у статті представлено аналіз сучасних проблем фармацевтичного забезпечення профілактики туберкульозу за допомогою вакцини БЦЖ і терапії туберкульозу препаратами 1 ряду шляхом вивчення їх реєстраційного статусу, наявності на ринку і в лікарських призначеннях, а також проблем тендерних закупівель ліків у 2014 році. Для БЦЖ-вакцинації новонароджених в Україні було зареєстровано 3 препарати, однак від березня до листопаду 2014 р. вона була призупинена. Аналіз реєстраційного статусу протитуберкульозних препаратів 1 ряду встановив, що станом на 01.08.2014 р. в Україні було зареєстровано 48 торгових найменувань монопрепаратів: 11 - ізоніазиду, 15 - рифампіцину, 10 - піразинаміду, 10 - етамбутолу, 2 - стрептоміцину, 50 % серед них - українських виробників. Клініко-економічний аналіз цих препаратів у листках призначень підтвердив необхідність їх безперебійної наявності на фармацевтичному ринку, як і своєчасного фінансування державної цільової програми «Туберкульоз».