ХІМІЧНІ МОДИФІКАЦІЇ ТА ПРОТИПУХЛИННА АКТИВНІСТЬ N(1)-(1’,1’-ДИФЛУОРО-(1’-ГІДРОКСИ)-2’-БРОМО-2’-ХЛОРОЕТИЛ)-5-МЕТИЛУРАЦИЛІВ ТА 1,1-БІС-[5-МЕТИЛПІРИМІДИН-2’,4’-ДІОН-1’-ІЛ]-2-БРОМО-2’-ХЛОРОЕТИЛЕНУ - Вельчинська, О.В. (Фармацевтичний часопис, 2014)
за новим препаративним методом синтезу отримано та досліджено ряд потенційних преформованих аналогів піримідинів - моно- та біс-похідних 5-метилурацилу, в молекулах яких один або два гетероциклічних фрагменти пов’язані залишком молекули фторотану. Показано, що токсичність (ЛД50) синтезованих сполук у 1,3-1,5 раза нижче, ніж у препарату порівняння 5-фторурацилу. Значення їх ЛД50знаходяться в межах від 515 до 479 мг/кг. Для синтезованого біс-похідного 5-метилурацилу виявлено протипухлинну активність відносно гетеротрансплантату гліоми людини (29,8 %).