ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ПРОТИГРИБКОВИХ ЛАКІВ ДЛЯ НІГТІВ - Ващенко, 0.0.; Калинюк, Т.Г. (Фармацевтичний часопис, 2014)
Серед різних видів лікування оніхомікозів важливе місце займає місцева терапія. Асортимент лікарських засобів для місцевого лікування оніхомікозів досить великий, проте лише декілька засобів можна назвати препаратами власне для терапії цього захворювання - це лаки для нігтів. Встановлено, що на світовому фармацевтичному ринку представлено декілька протигрибкових лаків для нігтів, зокрема: " Лоцерил", " Куранейл", які містять 5 % аморолфіну; "Батраф ен", "Пенлак" - містять 8 % циклопіроксу; " Тросил" -містить 28 % тіоконазолу, однак на вітчизняному фармацевтичному ринку, на жаль, таких засобів не зареєстровано. Застосування протигрибкових лаків у комбінованій терапії оніхомікозів дозволяє підвищити ефективність лікування, скоротити тривалість пероральної терапії, зменшити дози пероральних засобів, а це сприяє зниженню частоти і важкості ускладнень, пов'язаних із застосуванням системних антимікотиків. Використання лікувальних лаків для нігтів призупиняє процес переносу міцеліальних клітин на оточуючих людей, тим самим є еф ективним профілактичним заходом.