ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИПСИХОТИЧНОЇ ТА ПСИХОСТИМУЛЮВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ 7,8-ДИЗАМІЩЕНИХ-3-МЕТИЛКСАНТИНУ - Кіреєв, I.B.; Caмypa, Б.A. (Фармацевтичний часопис, 2014)
Проведено експериментальне дослідження антипсихотичної і психостимулювальної активності синтезованих 7,8-дизаміщених-З-метилксантину за тестом взаємодії з барбітуратами. Встановлено, що більшість досліджуваних речовин потенціюють снодійну дію етамінал натрію. Найбільшу антипсихотичну активність було виявлено у сполуки 67 - З-метил-7-у-хпорбутеніл-8-піперазиноксантин, яка в дозі 8 мг/кг збільшує тривалість етамінал натрієвого сну на 115 % (р < 0,05). Психостимулювальну активність виявила сполука 37 - З-метил-7-гептил-8-піперединоаміноксантин, під дією якої барбітуровий сон зменшився на 34,1%.