ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ ЛИСТЯ, СТЕБЕЛ ТА СУЦВІТЬ VITEX AGNUS- CASTUS L. ТА V. CANNABIFOLIA SIEB - Ющишена, О. В.; Цуркан, О. О.; Корабльова, О. А.; Ковальська, Н. П. (Фармацевтичний часопис, 2014)
Наведено результати якісного та кількісного визначення компонентного складу ефірної олії в листках, стеблах та суцвіттях вітексу священного Vitex agnus-castus L. та вітексу коноплеподібного Vitex cannabifolia Sieb., вирощених на території України, методами тонкошарової хроматографії та хромато-мас-спектрометрії. Виявлено локалізацію еф ірних олій за допомогою мікрохімічних реакцій. Встановлено, що основним компонентом ефірної олії різних видів сировини вітексу коноплеподібного є ß-каріофілен (до 56,12 %), у суцвіттях та листі вітексу священного домінують ß-каріофілен (25,54 % та 18,30 % відповідно) та транс-ß-фарнезен, у стеблах вітексу священного - транс-Ь-фарнезен (15,39 %), спатуленол (14,33 %) та епі-а-кадінол (10,98 %).