ВПЛИВ НАНОКОМПОЗИТУ ВИСОКОДИСПЕРСНОГО КРЕМНЕЗЕМУ З НАНОЧАСТИНКАМИ СРІБЛА НА БІОПЛІВКОВУ ТА ПЛАНКТОННУ ФОРМИ PSEUDOMONAS AERUGINOSA УКМ В-1 - Савченко, Д. С.; Балко, О. Б.; Балко, О. І.; Авдєєва, Л. В.; Ярошенко, Л. В.; Чекман, І. С.; Воронін, Є. П. (Фармацевтичний часопис, 2014)
Досліджено протимікробну активність нанокомпозиту високодисперсного кремнезему з наночастинками срібла (ВКНС) щодо Pseudomonas aeruginosa УКМ В-1 (АТСС 10145) у планктонній та біоплівковій формах. Встановлено, що в концентрації 500 і 200 мкг/мл нанокомпозит ВКНС пригнічує розвиток культури та спричиняє повну загибель клітин при внесенні до вже сформованої біоплівкової та планктонної форми P. aeruginosa. Застосування нанокомпозиту ВКНС у концентрації 200 мкг/мл за ефективністю впливу щодо клітин у планктонній формі поступається, а щодо біоплівкової форми P. aeruginosa переважає дію аналогічної концентрації срібла нітрату, при перерахунку на вміст чистого срібла.