ВИВЧЕННЯ ГОСТРОЇ ТОКСИЧНОСТІ ТА ПРОТИЗАПАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ЕКСТРАКТІВ КУРИЛЬСЬКОГО ЧАЮ КУЩОВОГО (PENTAPHYLLOIDES FRUTICOSA (L.) О. SCHWARZ) - Костащук, Т. З.; Грицик, А. Р. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Метою дослідження було оцінити протизапальну активність і гостру токсичність рідких екстрактів, отриманих із пагонів курильського чаю кущового (Pentaphylloides fruticosa (L.) О. Schwarz (Dasiphora fruticosa (L.) Rybd.)) із використанням 40 % та 70 % етанолу як екстрагентів. Матеріали та методи. Об’єктами дослідження були рідкі екстракти пагонів курильського чаю кущового (Pentaphylloides fruticosa (L.) O. Schwarz), отримані методом перколяції з використанням різних екстрагентів: 40% та 70% етанолу. Для дослідження гострої токсичності використовували білих безпородних мишей масою 18–22 г, для оцінки протизапальної активності - щурів масою 180–220 г. Усі тварини утримували в умовах віварію (температура 20 – 25 °C, вологість 50 – 70 %, 12-годинний світловий режим) з вільним доступом до води та стандартного корму. Дослідження проводили відповідно до міжнародних і національних вимог щодо гуманного ставлення до лабораторних тварин із дотриманням принципів «3R», оптимальних умов утримання та контролю стану здоров’я піддослідних тварин. Оцінку гострої токсичності екстрактів проводили після внутрішньошлункового введення екстрактів в дозі 5000 мг/кг. Тварин спостерігали протягом перших 24 годин та упродовж 14 діб, фіксуючи поведінкові реакції, ознаки інтоксикації, зміни загального стану та випадки летальності. Протизапальну активність екстрактів вивчали на моделі формалінового набряку лапи щура. Набряк спричиняли шляхом підшкірного введення 0,1 мл 2 % розчину формаліну у підошовну частину задньої кінцівки. Об’єм лапи тварин вимірювали онкометричним методом за допомогою плетизмометра. Рівень протизапальної дії визначали за ступенем пригнічення набряку порівняно з контрольною групою. Отримані дані опрацьовували методом варіаційної статистики. Достовірність різниць між групами оцінювали за t-критерієм Стьюдента, вважаючи статистично значущими значення p ≤ 0,05. Результати й обговорення. Після внутрішньошлункового введення екстрактів курильського чаю кущового у дозі 5000 мг/кг у білих мишей ознак гострої інтоксикації не виявлено. Аналіз отриманих in vivo результатів антиексудативної активності показав, що екстракти курильського чаю кущового по-різному впливають на перебіг асептичного запального процесу лапи білих щурів, індукованого введенням 0,1 мл 2 % водного розчину формаліну, та проявляють виражену протизапальну активність. Представники роду Курильський чай багаті на флавоноїди, таніни та інші біологічно активні сполуки, які забезпечують антиоксидантну і протизапальну активність екстрактів. Ці відомості підтверджують фундаментальну роль фенольних компонентів у модулюванні запальних процесів, що узгоджується з нашими висновками. Висновки. Отримані результати свідчать, що екстракти курильського чаю кущового (Pentaphylloides fruticosa (L.) О. Schwarz (Dasiphora fruticosa (L.) Rybd.)) поєднують виражену протизапальну активність із мінімальною токсичністю, що визначає їхній потенціал як перспективних фармакологічних агентів. Зокрема, екстракт, отриманий з використанням 40 % етанолу як екстрагента, істотно зменшує прояви формалін-індукованого набряку, не спричиняючи негативних змін загального стану піддослідних тварин і не порушуючи функціональних показників організму. Отримані результати підтверджують доцільність подальшого вивчення екстрактів курильського чаю кущового як перспективних джерел біологічно активних сполук із протизапальними властивостями та сприятливим профілем безпеки. Зазначені екстракти можуть розглядатися як потенційні компоненти рослинних лікарських засобів або засобів допоміжної терапії при запальних процесах, у тому числі хронічного перебігу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на з’ясування молекулярних механізмів дії, стандартизацію компонентного складу екстрактів, а також комплексну оцінку їх фармакологічної ефективності та безпеки, що сприятиме науково обґрунтованому впровадженню цих природних субстанцій у фармацевтичну практику.