ПУБЛІКАЦІЙНА АКТИВНІСТЬ З ПОШУКУ НОВИХ БІОЛОГІЧНИХ СПОЛУК СИНТЕТИЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ У НАУКОВИХ ФАХОВИХ ЖУРНАЛАХ УКРАЇНИ: РЕТРОСПЕКТИВНИЙ НАУКОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ - Цимбалюк, О. В.; Громовик, Б. П. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета - формування наукометричного профілю публікацій з пошуку нових біологічних сполук синтетичного походження, опублікованих у фахових наукових журналах України у 2019–2024 рр., для виявлення динаміки публікаційної активності, структурних патернів, провідних наукових організацій та тематичних домінант. Матеріали і методи. Опрацьовано 32 журнали, включені до Переліку наукових фахових видань України. До вибірки включено статті, які тематично пов’язані з пошуком нових біологічних сполук синтетичного походження та афілійовані з українськими науковими установами. Використано методи наукометрії (статистичний метод, підрахунку кількості публікацій, контент-аналізу, тезаурусний) та узагальнення. Результати й обговорення. Встановлено, що з тематики пошуку нових біологічних сполук синтетичного походження були опубліковані 172 статті у 15 журналах (46,9% від їх загальної кількості). Публікаційна активність демонструвала спад у 2019–2022 рр., різке падіння у 2022 р. та поступове зростання у 2023–2024 рр. П’ять журналів забезпечили 79,1% публікацій, лідером став Журнал органічної та фармацевтичної хімії (26,7%). У публікаціях представлено 63 установи, загальний індекс участі - 309, що свідчить про активну міжінституційну співпрацю. Тематичний аналіз показав домінування напрямів хімічного синтезу (32,6%), методів комп’ютерної хімії (28,5%) та фармакологічного/біологічного скринінгу (18,6%). Висновки. Показано наявність стабільної дослідницької парадигми з пошуку нових біологічних сполук синтетичного походження з потенціалом до інтеграції комплексних підходів, що може сприяти підвищенню міжнародної видимості українських досліджень.