СИНТЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОДЕРЖАННЯ ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИХ СПОЛУК НА ОСНОВІ [1,2,4]ТРІАЗОЛО[3,4-b][1,3,4]ТІАДІАЗОЛЬНОЇ СИСТЕМИ (ОГЛЯД) - Лелюх, М. І.; Касянчук, О. Ю.; Чабан, І. Г.; Мирко, І. І.; Чабан, Т. І. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи - здійснити аналіз літературних даних щодо методів синтезу гетероциклічних систем на основі [1,2,4]тріазоло[3,4-b][1,3,4]тіадіазолу як перспективних об’єктів для сучасної біоорганічної та медичної хімії. Матеріали і методи. Інформаційний пошук, системний та контент-аналіз, узагальнення результатів. Результати й обговорення. Проведено огляд актуальних літературних джерел, в результаті якого проаналізовано дані щодо синтетичних підходів до отримання та спектр фармакологічної активності гетероциклічних систем на основі [1,2,4]тріазоло[3,4-b][1,3,4]тіадіазолів. Встановлено, що зазначений каркас як основний структурний компонент входить до складу сполук з антимікробною, протитуберкульозною, протизапальною, анальгетичною, протипухлинною та противірусною дією. Таким чином, зазначений біциклічний скафолд можна по праву вважати важливим гетероциклічним фрагментом, перспективним в плані структурної матриці для конструювання нових лікоподібних молекул. Висновки. Здійснено аналіз синтетичних можливостей та окремих напрямків хімічної модифікації похідних тріазоло[3,4-b][1,3,4]тіадіазолів, за результатами якого підтверджено їх різносторонній синтетичний та фармакологічний потенціал, що свідчить про перспективу практичного застосування в медицині і фармації.