РОЗРОБКА СКЛАДУ МЕДИЧНИХ ОЛІВЦІВ З ОЛІЄЮ ГОРІХА ВОЛОСЬКОГО - Дубель, Н. І.; Грицик, Л. М.; Грицик, А. Р.; Легінь, Н. І. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Метою цього дослідження була розробка складу медичних олівців з олією горіха волоського. Результати й обговорення. У процесі розробки складу медичних олівців для загоєння неглибоких пошкоджень шкіри як активний фармацевтичний інгредієнт обрано олію горіха волоського, лікувальні властивості якої зумовлені наявністю різноманітних груп біологічно активних речовин (жирних кислот, токоферолів, вітамінів, каротиноїдів тощо). Важливим у розробці лікарської форми був вибір допоміжних речовин. Компонентами основи медичних олівців обрано ущільнювачі – парафін і віск бджолиний; пластифікатори – ланолін безводний та макрогол-400; формоутворювач, ущільнювач та емульгатор – масло какао. З метою подовження терміну придатності додавали консервант та антиоксидант фарнезол. Для покращення споживчих характеристик медичних олівців додавали ароматизатор «Маракуя». Отримані медичні олівці мали форму циліндричних брусків бежевого кольору з приємним запахом. Висновки. У результаті проведених досліджень експериментально обґрунтовано склад медичних олівців на основі олії горіха волоського.