ПРОФІЛЬ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ У ПІДГРУПАХ AWARE - Стечишин, І. П.; Демчук, М. Б.; Олещук, О. М.; Дуб, А. І.; Пласконіс, Ю. Ю. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета дослідження – здійснити аналітичний огляд наукових публікацій щодо глобального зростання проблеми антибіотикорезистентності з акцентом на класифікацію антибактеріальних засобів за системою WHO AWaRe та особливості представленості лікарських форм у підгрупах Access, Watch, Reserve на фармацевтичному ринку України. Матеріали та методи. Аналіз було проведено на основі даних Scopus (2016–2025 рр.) з виключенням публікацій авторів, афілійованих із рф та рб. Додатково опрацьовано офіційні дані Державного реєстру лікарських засобів України щодо лікарських форм антибактеріальних засобів AWaRe-груп. Результати та обговорення. Дослідження засвідчило стрімке зростання міжнародної зацікавленості до проблеми антибіотикорезистентності та використання AWaRe-класифікації як інструменту раціонального використання антибактеріальних засобів (за даними наукових публікацій у базі Scopus 2016-2025 рр.) у медичних, мікробіологічних та фармацевтичних наукових галузях, де переважають емпіричні дослідження. Лідерами публікаційної активності є Велика Британія, США, Індія. В Україні в умовах війни значно загострилися виклики, пов’язані з антибіотикорезистентністю, але запровадження AWaRe, розвиток електронної рецептури та оновлення нормативної бази сприяли покращенню ситуації. Порівняльний аналіз лікарських форм виявив переважання пероральних форм у групі Access, парентеральних – у Watch та Reserve-групах, обмежену представленість педіатричних форм, особливо в групі Reserve. Це підкреслює регуляторну логіку AWaRe щодо контролю доступності та способу введення антибактеріальних лікарських засобів, в залежності від важкості інфекції та потребою в стаціонарному лікуванні. Висновки. Український контекст вимагає або адаптації клінічних протоколів до доступності ЛФ, або насичення відповідними ЛФ вітчизняного ринку для дотримання клінічних протоколів.