ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІН ФАРМАЦЕВТИЧНОГО РИНКУ ЗАСОБІВ МОНІТОРИНГУ ГЛЮКОЗИ (ГЛЮКОМЕТРІВ) В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Власенко, І. О. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Метою роботи стало проведення порівняльного аналізу асортименту глюкометрів та тест-смужок в Україні у 2021 р. (до повномасштабного вторгнення російської федерації) та на травень 2025 р. (час воєнного стану, що запроваджено 24.02.2022 р.), для встановлення особливостей динаміки ринку засобів моніторингу глюкози та забезпечення ними пацієнтів із ЦД. Матеріали і методи. Об’єктами дослідження слугували: нормативна база, що стосується забезпечення хворих на ЦД; інформація Державного реєстру медичної техніки; пропозиції аптек та інтернет-магазинів доступних для українського споживача. Застосовували маркетинговий, аналітичний, графічний, узагальнюючий аналізи та метод порівняння. Результати й обговорення. Встановлено, що незважаючи на воєнний стан в Україні, спостерігається динаміка ринку глюкометрів, хоча кількісно він не змінився (44 моделей глюкометрів), що свідчить про стабільність пропозицій компаній. Ринок глюкометрів в Україні імпортозалежний. Компанії країн Азії значно збільшили відсоток асортименту глюкометрів, що складає 61,4 % всього ринку цих приладів. Широкий асортимент глюкометрів дає можливість хворим на ЦД обрати прилад відповідно їх потреб та пріоритетів. Незважаючи на воєнний стан в Україні запроваджено реімбурсацію тест-смужок для самоконтролю ЦД. Кількість видів тест-смужок без урахування фасовки складає 24, які підходять до 25 моделей, що складає більше половини (56,8 %) всього асортименту глюкометрів на фармацевтичному ринку України. Висновки. Незважаючи на воєнний стан наявний широкий асортимент глюкометрів дає можливість хворим на ЦД обрати прилад відповідно потреб та пріоритетів. Запроваджені позитивні зміни в забезпеченні хворих на ЦД 1 типу щодо реімбурсації тест-смужок сприяють покращенню самоконтролю хворих та запобіганню розвитку ускладнень. Дану практику необхідно розповсюдити на пацієнтів із ЦД 2 типу.