ЕТИЧНІ ОРІЄНТИРИ ФАРМАЦІЇ: АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ВИБІР АПТЕЧНИХ ЗАКЛАДІВ СПОЖИВАЧАМИ - Демчук, М. Б.; Стечишин, І. П.; Підгірний, В. В.; Дуб, А. І.; Кучеровська, О. Л. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи: визначення і дослідження факторів, які впливають на вибір аптеки споживачами. Матеріали і методи. Дослідження виконане в межах науково-дослідної програми кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського. Опитування проведене шляхом онлайн-анкетування (Google Forms) з використанням закритих питань щодо 17 критеріїв вибору аптеки (Х1–Х17). Вибірка: споживачі аптек, кількість яких розрахована за методом А. Н. Колмогорова. Обробка даних здійснена методом апріорного ранжування у Microsoft Excel. Результати й обговорення. Найбільш значущими факторами для споживачів виявилися професійна компетентність фармацевтів (Х7) та якість і швидкість обслуговування (Х8). середні рейтинги (9,8 б.). Доступність цін (Х9) оцінена в 9,6 б., зручність розташування (Х2) – 9,4 б., широкий асортимент (Х3) – 9,2 б. Значну роль відіграють електронні сервіси: онлайн-замовлення з доставкою (Х12) і пріоритетне обслуговування інтернет-замовлень (Х13). Системи знижок і лояльності (Х10, Х11) також належать до ключових конкурентних переваг. Більшість респондентів (72,8%) декларують лояльність до конкретних аптечних мереж. Молоді споживачі вищі бали віддають маркетинговим онлайн-інструментам, а старші – програмі «Доступні ліки» (Х4), що підкреслює етичний аспект доступності медикаментів. Висновки. Ефективна діяльність аптек в умовах високої конкуренції базується на збалансованому поєднанні професійної етики, високої якості сервісу, конкурентних цін та грамотного застосування маркетингових заходів. Детальне розуміння споживчих преференцій дозволяє підвищити лояльність споживачів і зміцнити соціальну роль аптеки як відповідального суб’єкта в системі охорони здоров’я.