ВПЛИВ ПАРАЦЕТАМОЛУ ТА ЦЕЛЕКОКСИБУ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПЕЧІНКИ ТА ПРООКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНИЙ БАЛАНС У ЩУРІВ ЗА ГОСТРОЇ ТЕПЛОВОЇ ТРАВМИ - Чуйкова, П. О.; Штриголь, С. Ю.; Горбач, Т. В.; Лебединець, І. О. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи – з’ясувати вплив целекоксибу та парацетамолу на функціональний стан печінки та рівень оксидативного стресу в щурів на моделі гострої теплової травми. Матеріали і методи. Експеримент виконано на білих щурах-самцях. Гостру теплову травму моделювали шляхом 30-хвилинної експозиції за +55 °С. Оцінювали ректальну температуру, біохімічні маркери стану печінки в сироватки крові, вміст АТФ, показники пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) та антиоксидантної системи (АОС) у печінці, коефіцієнт маси печінки. Парацетамол і целекоксиб вводили одноразово за 60 хв до теплового впливу. Результати та обговорення. У тварин контрольної патології спостерігали гіпертермію, гіперпротеїнемію внаслідок гемоконцентрації через зневоднення, зниження активності сироваткової гамма-глутамілтрансферази, зменшення рівня відновленого глутатіону, накопичення продуктів ПОЛ, зниження вмісту АТФ у печінці. Целекоксиб достовірно знижував температуру, повністю усував гіперпротеїнемію, нормалізував активність гамма-глутамілтрансферази та показники ПОЛ і АОС, сприяв підвищенню рівня АТФ. Парацетамол також зменшував гіпертермію, проте не повністю усував гіперпротеїнемію, погіршував прооксидантно-антиоксидантний баланс та не впливав на знижений вміст АТФ у печінці. Висновки. Целекоксиб за гострої теплової травми не лише зменшує ступінь гіпертермії, а й нормалізує вміст білка в крові, запобігає зменшенню активності гамма-глутамілтрансферази, знижує інтенсивність процесів ліпопероксидації у печінці та підтримує енергетичний обмін. Парацетамол попри антигіпертермічну дію не чинить аналогічного захисного впливу на досліджувані показники печінкового метаболізму.