ДОСЛІДЖЕННЯ ГОСТРОЇ ТОКСИЧНОСТІ ЕКСТРАКТІВ ПЕРЕСТРІЧУ ГАЙОВОГО (MELAMPYRUM NEMOROSUM L.) - Рєзнік, В. В.; Грицик, А. Р. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи - дослідження гострої токсичності рідких екстрактів з трави перестрічу гайового (Melampyrum nemorosum L.). Матеріали і методи. Вивчення гострої токсичності рідких екстрактів трави перестрічу гайового проводили згідно з методикою доклінічного вивчення нешкідливості лікарських засобів на білих безпородних мишах. Реєстрацію показників стану кожної тварини здійснювалась не рідше одного разу на день. Після закінчення експерименту здійснювали макроскопічні обстеження та опис внутрішніх органів. Для оцінки токсичного впливу екстрактів трави перестрічу гайового на організм мишей проводили визначення маси тіла тварин всіх досліджуваних груп на початку експерименту та на 14 день експерименту. Результати й обговорення. При вивченні гострої токсичності було встановлено, що досліджувані екстракти при внутрішньошлунковому введенні не викликають загибелі та інтоксикації тварин протягом 14 діб. Органи тварин, яким вводили досліджуванні препарати, не відрізнялися від органів інтактних тварин. Аналіз масових коефіцієнтів внутрішніх органів підтверджує відсутність патологічних змін функціонального стану піддослідних тварин порівняно з інтактними. Біохімічні показники крові мишей під впливом екстрактів трави перестрічу гайового перебувають у межах показників інтактної групи. Висновки. 1. Внутрішньошлункове введення екстрактів трави перестрічу гайового в максимальній дозі (5000 мг/кг маси тіла тварини) не призводило до загибелі тварин; змін зі сторони біохімічних показників крові та морфологічної структури внутрішніх органів піддослідних тварин не виникало, що свідчить про відсутність їх токсичної дії. 2. Отримані результати свідчать про те, що середня летальна доза (ЛД50) перевищує введену тваринам дозу в 5000 мг/кг. Це дає підстави віднести досліджувані екстракти до V класу токсичності – практично нетоксичні (ЛД50 > 5000 мг/кг).