СИСТЕМА ЕЛЕКТРОННИХ РЕЦЕПТІВ НА АНТИБІОТИКИ З ТОЧКИ ЗОРУ ВІДВІДУВАЧІВ АПТЕК - Хомут, У. В.; Федяк, І. О. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета дослідження – з’ясувати ставлення відвідувачів аптек до впровадження системи електронних рецептів (е-рецептів) в Україні, зокрема щодо антибіотиків; дослідити, як соціально-демографічні характеристики впливають на особливості процесу отримання е-рецептів із врахуванням статистично значущих відмінностей; а також визначити основні недоліки та бар’єри, з якими стикаються пацієнти при отриманні ліків за е-рецептом. Матеріали і методи. Було проведено онлайн-опитування 305 респондентів з різних регіонів України шляхом поширення анкети через соціальні мережі. Анкета включала 34 запитання, що охоплювали соціально-демографічні характеристики, досвід користування е-рецептами, ставлення до їх впровадження та оцінку зручності використання. Застосовувалися описова статистика та χ²-критерій. Результати й обговорення. Понад 85 % респондентів обізнані з е-рецептом, а близько 60 % мали особистий досвід його використання. Основними перевагами е-рецепта пацієнти вважають зменшення безконтрольного споживання антибіотиків, усунення дефектів паперових бланків і можливість вибору торгової назви лікарського засобу. Разом із тим, 47 % респондентів висловили занепокоєння щодо конфіденційності персональних даних. Також встановлено статистично значущі зв’язки між окремими соціально-демографічними змінними та сприйняттям доступності е-рецептів. Висновки. Результати дослідження засвідчили високий рівень обізнаності пацієнтів щодо системи електронних рецептів в Україні: 85,25 % респондентів знають про обов’язковість е-рецепта на антибіотики, 85,90 % підтримують це регулювання, а 87,54% не стикалися з труднощами при відпуску лікарських засобів. Водночас лише 59,02 % опитаних мають особистий досвід користування е-рецептом, що вказує на необхідність подальшого інформування населення. Аналіз виявив статистично значущі відмінності у користуванні е-рецептами залежно від віку (χ² = 49,57; p = 0,014) та соціального статусу (χ² = 55,59; p < 0,001), при цьому гендерних відмінностей не виявлено. Однак жінки частіше відзначали доступність антибіотиків за е-рецептом у всіх аптеках (χ² = 8,17; p = 0,0043). Загалом, 77 % пацієнтів вважають систему зручною, хоча основне занепокоєння викликає питання конфіденційності. До ключових переваг е-рецепта пацієнти віднесли: посилення контролю за відпуском антибіотиків (69,5 %), зниження ризику помилок (61,3 %) та можливість вибору бренду лікарських засобів (33,8 %).