КАЛИНА ЗВИЧАЙНА – ЛІКАРСЬКА РОСЛИНА ІЗ ЗНАЧНИМ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ: ВИВЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ЇЇ ЛИСТЯ І НАПРАЦЮВАННЯ МЕТОДИК ЙОГО СТАНДАРТИЗАЦІЇ - Кернична, І. З.; Вронська, Л. В.; Демид, А. Є.; Шанайда, М. І. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи – дослідження флавоноїдів і гідроксикоричних кислот калини звичайної (Viburnum opulus L.) листя та напрацювання методик для його стандартизації. Матеріали і методи. Матеріалом для дослідження були 4 зразки листя калини звичайної, зібраного у період цвітіння на території Тернопільської (перший та другий зразки), Львівської (третій зразок) та Волинської (четвертий зразок). Отримували метанольні вилучення з листя для ідентифікації і етанольні для кількісного визначення. У роботі використано метод високоефективної тонкошарової хроматографії (ВЕТШХ) для ідентифікації сполук фенольної природи і спектрофотометрії для кількісного визначення вмісту суми флавоноїдів. Результати й обговорення. У досліджуваних зразках калини звичайної листя методом ВЕТШХ було ідентифіковано кислоту хлорогенову, гіперозид і кверцитрин. У хроматографічних профілях усіх зразків спостерігали присутність чотирьох неідентифікованих флавоноїдів – глікозидних форм кверцетину і кемпферолу. За присутністю цих семи речовин в хроматографічному профілі запропонували здійснювати ідентифікацію Viburnum opulus листя. В електронних спектрах поглинання випробовуваних розчинів флавоноїдів калини звичайної листя в умовах комплексоутворення з алюмінію хлоридом максимум поглинання спостерігали за довжини хвилі 403±2 нм. Це визначило вибір лютеоліну як стандартної речовини для перерахунку вмісту суми флавоноїдів, оскільки його комплекс з алюмінію хлоридом має максимум поглинання за довжини хвилі 400±2 нм. Визначений вміст флавоноїдів у чотирьох зразках досліджуваної сировини становив 0,47-0,74 %, у перерахунку на лютеолін і суху сировину. Високий вміст флавоноїдів, їхнє різноманіття та різностороння біологічна активність виявлених сполук є підставою для ґрунтовного вивчення калини звичайної листя як потенційної лікарської рослинної сировини. Висновки. Запропоновано ВЕТШХ-методику ідентифікації калини звичайної листя. Ідентифікаційними маркерами обрано кислоту хлорогенову, гіперозид, кверцитрин і чотири неідентифікованих флавоноїди. Для напрацювання кількісного критерію якості запропоновано здійснювати спектрофотометричне визначення вмісту флавоноїдів.