ПОРІВНЯЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВАННЯ ІНГІБІТОРІВ АНГІОТЕНЗИНПЕРЕТВОРЮВАЛЬНОГО ФЕРМЕНТУ В УКРАЇНІ ТА ДЕЯКИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ - Демчук, М. Б.; Маланчук, Н. В.; Янушевич, К. І.; Дуб, А. І. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи. Аналіз тенденцій споживання лікарських засобів групи інгібіторів ангіотензинперетворювального ферменту (іАПФ) в Україні протягом 2021–2023 років із порівнянням показників споживання у європейських країнах - Естонії та Норвегії. Матеріали та методи. Дослідження базувалося на даних Державного реєстру лікарських засобів України та аналітичної системи вивчення фармацевтичного ринку «Proxima Research» компанії «Моріон». Оцінювання рівнів споживання лікарських засобів здійснювалося із застосуванням ATC/DDD-методології, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Як одиницю вимірювання використано показник визначених добових доз на 1000 жителів на день (DDD/1000 inhabitants/day, або DID). Дані щодо споживання іАПФ в інших європейських країнах були отримані з відповідних національних реєстрів. Результати й обговорення. Встановлено, що загальний рівень споживання однокомпонентних іАПФ в Україні демонструє тенденцію до зниження — з 40,001 DID у 2021 році до 36,394 DID у 2023 році. Найбільші обсяги споживання припадають на ЛЗ еналаприлу (від 24,58 DID у 2021 р. до 21,41 DID у 2023 р.), лізиноприлу (від 6,05 DID до 4,55 DID відповідно) та раміприлу (від 6,61 DID до 7,41 DID). Протягом досліджуваного періоду споживання комбінованих ЛЗ групи іАПФ зросло на 13,6 %. Найвищий рівень споживання зафіксовано для засобів, що містять комбінацію периндоприлу з індапамідом та амлодипіном (18,613 DID у 2023 р.), а також комбінацію периндоприлу та індапаміду (13,417 DID у 2023 р.). В досліджених європейських країнах, на відміну від України, на першому місці за об’ємами споживання знаходяться ЛЗ раміприлу. Високий рівень споживання комбінованих лікарських засобів (зокрема, периндоприлу з амлодипіном та індапамідом, а також периндоприлу з індапамідом) зафіксовано як в Україні, так і в Естонії. Споживання лізиноприлу у Норвегії займає третю позицію і складає 7,7 % від загального обсягу споживання. Висновки. Виявлено характерні особливості споживання іАПФ в Україні у 2021–2023 роках. У структурі призначень однокомпонентних засобів іАПФ в Україні перевага надається лікарським засобам (ЛЗ) на основі еналаприлу, тоді як у досліджених європейських країнах (Естонія та Норвегія) переважає споживання ЛЗ раміприлу. Підвищене споживання еналаприлу в Україні зумовлене його більшою економічною доступністю для пацієнтів, зокрема, завдяки включенню відповідних ЛЗ до Програми державних гарантій медичного обслуговування населення.