ПОРІВНЯЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВАННЯ БЕТА-АДРЕНОБЛОКАТОРІВ В УКРАЇНІ ТА ДЕЯКИХ КРАЇНАХ ЄВРОПИ - Демчук, М. Б.; Маланчук, Н. В.; Покотило, О. О.; Стечишин, І. П.; Павлишин, С. Г. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи. Аналіз динаміки споживання лікарських засобів (ЛЗ) із групи β-адреноблокаторів в Україні (за 2021-2023 рр.) та порівняння показників споживання із даними європейських країн - Естонії та Норвегії. Матеріали та методи. Дослідження проведено із використанням даних Державного реєстру лікарських засобів України, аналітичної системи дослідження фармацевтичного ринку «Proxima research» компанії «Моріон». Аналіз споживання ЛЗ здійснювали за допомогою ATC/DDD-методології, що рекомендована ВООЗ. Як одиницю вимірювання використовували показник DDDs/1000 жителів/добу (DID). Результати й обговорення. Встановлено, що загальне споживання монопрепаратів β-адреноблокаторів в Україні зросло від 22,551 DІD у 2021 році до 25,373 DІD у 2023 році. Найбільші обсяги споживання серед монопрепаратів β-блокаторів мали ЛЗ бісопрололу (від 14,749 DІD у 2021 році до 16,104 DІD у 2023 році). Високі обсяги споживання встановлено для ЛЗ небівололу (від 3,605 DІD у 2021 році до 4,374 DІD у 2023 році) та карведилолу (від 2,37 DІD у 2021 році до 2,424 DІD у 2023 році). Споживання фіксованих комбінації β-блокаторів коливалося у межах 1,11-1,14 DID. В досліджених європейських країнах, на відміну від України, на першому місці за об’ємами споживання знаходяться ЛЗ метопрололу: 48 % від загального споживання β-блокаторів у Естонії та 71 % - у Норвегії. В Україні у період 2021 - 2023 рр. спостерігаємо тенденцію до різкого зростання обсягів споживання ЛЗ метопрололу на 98,6 %. Висновки. Встановлено особливості споживання β-адреноблокаторів в Україні за 2021–2023 рр. Спостерігаємо тенденцію до зростання загального рівня споживання у 2023 р., порівняно з 2021 р. на 12,51 %. Високі обсяги споживання бісопрололу, значні показники споживання небівололу та карведилолу, а також різке зростання споживання метопрололу, пов’язано з клінічною ефективністю та безпечністю цих препаратів, економічною доступністю препаратів бісопрололу, карведилолу та метопрололу для населення, у тому числі, у зв′язку з можливістю реімбурсації їх вартості за умовами Програми державних гарантій медичного обслуговування населення.