ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА БІОФАРМАЦЕВТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО СТВОРЕННЯ КОСМЕТИЧНОГО ЗАСОБУ НА ОСНОВІ ФІТОСУБСТАНЦІЇ КЕРМЕКА ГМЕЛІНА - Барна, О. М.; Пласконіс, Ю. Ю.; Бердей, I. I.; Козир, Г. Р.; Ковальчук, О. М. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи – вивчити вплив емульгаторів на деякі фармако-технологічні властивості косметичного засобу на основі фітосубстанції кермека Гмеліна; провести біофармацевтичні дослідження одержаних емульсійних кремів. Матеріали і методи. Дослідженню піддавалися різні серії косметичного засобу у вигляді емульсійного крему на основі діючої речовини фітосубстанції кермека Гмеліна. Для дослідження вибрано 6 емульгаторів, 2 з яких використовувалися як моноемульгатори і 4 в поєднанні з ко-емульгаторами. Емульсії отримували методом гарячого емульгування. Дослідження властивостей емульсії проводили згідно з вимогами Державної фармакопеї України. Результати й обговорення. Вивчали вплив допоміжних речовин, а саме емульгаторів, на фармако-технологічні властивості емульсійних кремів. Досліджували органолептичні характеристики, рН, термостабільність та колоїдну стабільність, однорідність складу за допомогою мікроскопії. Також були проведені дослідження для визначення типу емульсії методом фарбування. На підставі наведених вище досліджень вибрано кращі серії, для яких були проведені біофармацевтичні дослідження. Висновки. Вивчено вплив емульгаторів на фармако-технологічні властивості емульсійних кремів на основі кермеку Гмеліна. На підставі проведених досліджень вибрано 5 серій досліджуваного косметичного засобу із задовільними фармако-технологічними властивостями, а саме косметичні засоби на основі моноемульгаторів Sepiplus-400, Montanov-68 та емульгаторів Montanov L, Planta M, Emulpharma, Easynov як ко- емульгаторів. Вибрані серії піддавали біофармацевтичним дослідженням методом агарових пластинок для визначення швидкості вивільнення діючої речовини з косметичних засобів. Встановлено, що серії 1.1, 1.3, 2.1, 2.2 мають гарну пенетрацію фенольних сполук в агаровий гель. Найкраще себе проявили серії із такими емульгаторами, як Sepiplus–400, Montanov-68, які використовувалися як моноемульгатори.