ТРЕНІНГОВИЙ КЛАС МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ ЯК ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ КОМПЛЕКСНОГО РОЗВИТКУ ФАХІВЦЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Дуб, А. І.; Покотило, O. O.; Будняк, Л. І. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи - теоретичне обґрунтування та аналіз навчального процесу здобуття hard і soft skills під час опанування освітніх компонентів у тренінговому класі медичних товарів у контексті сучасних вимог до фахівців у сфері охорони здоров’я. Матеріали і методи. Використано законодавчі акти, Стандарти вищої освіти, публікації вітчизняних науковців, публічна інформація на офіційному сайті Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоровʼя України. З метою реалізації поставленої мети використано контент-аналіз, системно-аналітичний, графічний та метод узагальнення. Результати й обговорення. Сучасний фахівець у сфері охорони здоров'я повинен володіти не тільки фундаментальними професійними знаннями, а й бути адаптивним, комунікабельним та здатним до аналітичного мислення. Відкриття тренінгового класу медичних товарів стало важливим кроком у здобутті студентами hard та soft skills під час проведення практичних занять на кафедрі управління та економіки фармації з технологією ліків. Під час занять студенти вивчають асортимент медичних виробів, їх характеристики, класифікації та особливості застосування, що сприяє ефективному управлінню асортиментом. Оволодіння алгоритмами використання медичних виробів формує практичний досвід у здобувачів вищої освіти, необхідний для роботи в аптечних та лікувально-профілактичних закладах. Студенти опановують методи оцінки якості продукції відповідно до чинних нормативних документів, стандартів, зокрема Національного класифікатора медичних виробів НК 024:2023. Крім того, практичні заняття сприяють розвитку комунікативних навичок, критичного мислення, вміння працювати в команді та ефективно керувати часом. Таким чином, інтеграція теоретичних знань із практичними завданнями забезпечує комплексну підготовку майбутніх фахівців до професійної діяльності в умовах сучасних викликів. Висновок. Використання тренінгового класу медичних товарів у навчальному процесі сприяє розвитку фахових компетентностей і гнучких навичок у студентів фармацевтичних та медичних спеціальностей, підвищуючи їхню готовність до реальних професійних викликів. Інтеграція теоретичних знань із практичними завданнями та застосування інноваційних методів навчання дозволяють майбутнім фахівцям ефективно адаптуватися до сучасних умов, включаючи роботу в кризових ситуаціях.