УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ПОСТАЧАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА ЗАСАДАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЛОГІСТИЧНИХ ПРОЦЕСІВ - Лісна, А. Г.; Посилкіна, О. В. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи: розробка науково-обґрунтованих підходів до вдосконалення управління постачанням фармацевтичної продукції в закладах охорони здоров’я на засадах цифровізації логістичних процесів для підвищення надійності і безперебійності фармацевтичного забезпечення пацієнтів та зменшення впливу кризових ситуацій на їх безпеку. Матеріали та методи. Дослідження проводилися з використанням матеріалів з баз даних в мережі Інтернет: дані сайтів дослідницьких компаній «MINTRANS», «УкрВіпСервіс», «Strategic Market Research», «McKinsey&Company»; Національного інституту стратегічних досліджень, дані сайту платформи UAReforms, дані сайту проєкту «Щотижневик АПТЕКА» та ін., науково-метричних баз - Scopus, Web of Science. При проведенні досліджень використано методи інформаційного пошуку, систематизації, порівняння та узагальнення, а також графічний метод для підвищення наочності представлення матеріалу. Результати та обговорення. Визначено, що логістика постачання фармацевтичної продукції є найважливішою складовою медичної логістики і невід’ємним елементом ефективного управління матеріальними та супутніми до них потоками закладів охорони здоров’я, яка спрямована на раціоналізацію процесів закупівлі, транспортування, зберігання та розподілу лікарських засобів і медичних виробів. Ефективна організація ланцюгів постачання фармацевтичної продукції сприяє підвищенню якості медичних послуг, скороченню логістичних витрат і втрат часу та підвищує оперативність реагування на кризові ситуації. Виявлено та проаналізовано основні проблеми логістики постачання фармацевтичної продукції у вітчизняних закладах охорони здоров’я, зокрема: недосконалість механізмів управління запасами, відсутність ефективної координації між постачальниками, недостатня інтеграція сучасних інформаційних технологій в логістичні бізнес-процеси тощо. Визначено ключові вектори розвитку медичної логістики, які впливатимуть на подальшу модернізацію системи охорони здоров’я, включаючи цифровізацію логістичних процесів, підвищення рівня автоматизації постачання, впровадження прогнозних моделей управління матеріальними та супутніми до них потоками тощо. Здійснено оцінку окремих медичних інформаційних систем, що містять спеціалізовані функціональні модулі з медичної логістики (в т.ч. логістики постачання), їх переваги та недоліки у контексті оптимізації фармацевтичного забезпечення закладів охорони здоров’я. Запропоновано адаптивну систему логістичного постачання фармацевтичної продукції для закладів охорони здоров’я, яка дозволяє оперативно реагувати на зміни зовнішнього середовища, підвищує стійкість ланцюгів постачання фармацевтичної продукції та забезпечує безперебійне функціонування закладів охорони здоров’я в умовах динамічного середовища. Висновки. Доведено, що ефективна логістика постачання фармацевтичної продукції є ключовим елементом стабільної роботи системи охорони здоров’я, особливо під час кризових ситуацій, в т.ч. епідемій та воєнних дій. Сучасні виклики потребують гнучкості логістичних процесів завдяки їх цифровізації та автоматизації, що сприяє більш точному прогнозуванню потреб закладів охорони здоров’я у фармацевтичній продукції, ефективному управлінню її запасами, оптимізації витрат. Впровадження інноваційних підходів у медичну логістику, в т.ч. у логістику матеріальних та супутніх до них потоків сприятиме зростанню ефективності та результативності системи охорони здоров’я і підвищить її готовність до будь-яких викликів.