СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ БІОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ 5-ІНДОЛІДЕНРОДАНІНІВ - Fedusevych, O.-M. V.; Lozynskyi, A. V.; Konechnyi, Y. T.; Yushyn, I. M.; Ivasechko, I. I.; Roman, O. M.; Tymechko, I. R.; Lesyk, R. B. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета - здійснити синтез 5-іноліденроданінів та дослідити їх протипухлинну активність та цитотоксичність. Матеріали і методи. Протягом дослідження використали методи органічного синтезу, виконали фізико-хімічний аналіз синтезованих сполук. Протимікробну активність було проведено методом дифузї в агар. Оцінку цитотоксичності проведено на основі даних MTT аналізу. Результати й обговорення. У результаті скринінгу протимікробної активності було ідентифіковано сполуки із помітним впливом на грампозитивні штами мікроорганізмів, зокрема стафілококи, які утворюють біоплівки (МІК 0,93 mM). Досліджувані сполуки володіли низькою цитотоксичністю на пухлинні та нормальні та псевдонормальні клітинні лінії. Висновки. Результати свідчать про наявність помітної протимікробної активності похідних роданіну з індольним фрагментом у молекулах, що обґрунтовує перспективу поглибленого дослідження даного класу сполук.