ФАРМАЦЕВТИЧНА ДОПОМОГА ПАЦІЄНТАМ З ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ: СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Bilousova, N. A. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи - дослідження стану надання фармацевтичної допомоги пацієнтам, хворим на ішемічну хворобу серця з коморбідними станами з урахуванням міжпрофесійних підходів для подальшої розробки стратегії реалізації мультидисциплінарних підходів у командній взаємодії лікарів, фармацевтів та пацієнтів. Матеріали та методи. Наводяться результати анонімного онлайн-опитування фармацевтів аптек (n=110) з приводу дотримання протоколів фармацевтів та з’ясування стану надання фармацевтичної допомоги та залученості до міжпрофесійної взаємодії з учасниками лікувального процесу, клінічні рекомендації ESC/AHA, інформаційно-наукові бази Scopus, Web of science, Cochrane library, PubMed, міжнародні та вітчизняні документи нормативно-правового поля. У роботі використано методи порівняльного аналізу, узагальнення, дедукції та індукції, систематизації, прогнозування. Результати та обговорення. Задокументовано індивідуалізовані підходи до надання пацієнтам з ішемічною хворобою серця фармацевтичної допомоги шляхом активного діалогу. Визначено необхідність додаткового нормативного регулювання пацієнт-орієнтованого командного підходу та вдосконалення компетенцій фармацевтів в процесі безперервного професійного розвитку. Висновки. Міжпрофесійна взаємодія між лікарями та фармацевтами відбувається переважно між фармацевтами аптечних закладів комунальної власності та закладів охорони здоров'я. Фармацевти мережевих аптечних закладів не завжди долучаються до надання фармацевтичної допомоги.