ХРОМАТОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ І ВМІСТУ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ПЕРЕСТРІЧУ ГАЙОВОГО (MELAMPYRUM NEMOROSUM L.) - Reznik, V. V.; Grytsyk, A. R. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи. Визначити компонентний склад флавоноїдів, фенолкарбонових кислот і катехінів у траві перестрічу гайового (Melampyrum nemorosum L.) вітчизняної заготівлі. Матеріали і методи. Траву M. nemorosum заготовляли у 2022 р. у фазі цвітіння в околицях с. Микитинці Косівського району Івано-Франківської області. Компонентний склад фенолкарбонових кислот, флавоноїдів і катехінів визначали методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) на рiдинному хроматографi “Agilent Technologies 1200”, який укомплектований проточним вакуумним дегазатором, чотириканальним насосом градієнта низького тиску, автосамплером, термостатом колонок, діодноматричним детектором, з використанням колонок Zorbax SB-С18 та Zorbax SB-Aq. Результати й обговорення. Методом ВЕРХ у траві M. nemorosum ідентифіковано та встановлено їх кількісний вміст 9 флавоноїдів (рутин, кверцетин-3-β-глюкозид, нарингін, неогесперидин, кверцетин, нарінгенін, апігенін, рамнетин, кемпферол), серед яких 5 флавонолів, 3 флавонони і 1 флавон. Крім того, було виявлено 3 катехінові сполуки (катехін, епікатехін, та галокатехін), а також 9 фенолкарбонових кислот (гідроксифенілоцтова, хлорогенова, кофейна, сирінгова, бензойна, n-кумарова, транс-ферулова, синапова, транс-корична) . Висновки. 1. За допомогою ВЕРХ-аналізу визначено компонентний склад флавоноїдів, фенолкарбонових кислот і катехінів трави M. nemorosum, яку заготовлено в Україні. 2. Серед сполук флавоноїдної природи переважали рутин (3388,58 мкг/г), кверцетин (716,44 мкг/г), нарингін (679,21 мкг/г), рамнетин (662,69 мкг/г) та неогесперидин (588,90 мкг/г). Серед фенолкарбонових кислот домінувала бензойна кислота (948,54 мкг/г), а серед катехінів – епікатехін (415,71 мкг/г). 3. Перспективним напрямком подальших досліджень є вивчення компонентного складу фенольних сполук трави M. nemorosum, які заготовлено у різних регіонах України.