ФАРМАЦЕВТИЧНА ОСВІТА КРІЗЬ ПРИЗМУ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ: АНАЛІТИКА В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОЇ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ - Hromovyk, B. P.; Pankevych, O. B. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи. Дослідження з погляду національної безпеки специфіки освітнього фармацевтичного процесу в умовах повномасштабної війни через аналіз змін динаміки кількості здобувачів фармацевтичної освіти. Матеріали і методи. Використано інформаційні повідомлення центральних органів виконавчої влади, наукові публікації вітчизняних дослідників, дані Реєстру суб'єктів освітньої діяльності (СОД) станом на 23.02.2022–2024 рр., а також методи: системний, спостереження, описовий, порівняння, аналізу, узагальнення, статистики. Результати й обговорення. За незмінності кількості СОД (45) з підготовки молодших бакалаврів (МБ), зростанні на 10,0 % (з 20 до 22) та 14,3 % (з 28 до 32) СОД стосовно бакалаврів (БФ) і магістрів (МФ) фармації число студентів за період дослідження скоротилося на 10,6 %, 42,0 % та 33,4 % відповідно. Заочна форма навчання найменш характерна для МБ (26,4, 27,2 та 31,5 % за три роки дослідження), середньо – БФ (52,6, 47,8 та 49,1 % відповідно), найвище – МФ (57,2, 57,8 та 59,2 % відповідно). Вcтановлено малочисельність набору (до 10 студентів) у 2023 р. на спеціалізацію 226.01 Фармація у 15,4 % і 13,6 % СОД на очну та заочну форму навчання відповідно. За спеціалізацією 226.02 «Промислова фармація» цей показник щодо заочної форми навчання становив 50,0 %. Висновки. Загальна кількість СОД фармацевтичного спрямування в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну зменшилась лише на 1,3 % при незмінності кількості СОД щодо підготовки МБ та зростанні на 10,0 % і 14,3 % кількості СОД стосовно БФ і МФ відповідно. З’ясована тенденція до скорочення на понад одну четверту числа студентів, зокрема за освітнім рівнем МБ – на десяту частину, БФ – на дві п’ятих, МФ – на третину. Для багатьох СОД встановлена малочисельність обсягу набору МФ на 1 курс у 2023 р. Визначено, що зростання СОД з підготовки МФ на фоні зниження контингенту потенційних абітурієнтів, академічна та економічна недоцільність нечисленного набору не сприятиме формуванню компетентностей, необхідних МФ для належної реалізації професійних ролей відповідно до концепції «фармацевт десяти зірок», а від цього прямо залежить забезпечення національної безпеки України в частині фармацевтичної галузі.