ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН НА ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКОГО ЗАСОБУ ПРОТИДІАБЕТИЧНОЇ ДІЇ У ВИГЛЯДІ ТАБЛЕТОК - Boguslavskyi, Y. P. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи – відбір допоміжних речовин, вивчення їх впливу на фармако-технологічні показники таблетмаси і таблеток лікарського засобу протидіабетичної дії. Матеріали і методи. В експериментах використано допоміжні речовини з груп наповнювачів, розпушувачів та ковзних речовин, а також магнію стеарат як змащувальна речовина. Дослідження проведено на сучасному обладнанні: таблетпрес (Korsh XL-100, Німеччина); для визначення насипної густини (ERWEKA SVM 202, Німеччина); текучості порошків (ERWEKA GT, Німеччина); стійкості до роздавлювання (ERWEKA TBH-525 WTO, Німеччина); стираності (ERWEKA TAR 200, Німеччина); розпадання (ERWEKA ZT 33, Німеччина). Діючою речовиною таблеток лікарського засобу протидіабетичної дії є фармацевтично прийнятний активний фармацевтичний інгредієнт у перерахуванні на вміст дапагліфлозину 5 мг. Експериментальні дані піддавали статистичній обробці методом дисперсійного аналізу. Побудовано функцію бажаності. Результати й обговорення. За результатами статистичної обробки експериментальних даних дослідили вплив допоміжних речовин на фармако-технологічні показники таблетмаси (насипна густина, густина після ущільнення, текучість, кут природного укосу), процес таблетування і таблеток (зовнішній вигляд, стійкість до роздавлювання, стираність та розпадання). З використанням функції бажаності показано вплив досліджуваних факторів на узагальнені показники якості. Висновки. Вивчено вплив допоміжних речовин з груп наповнювачів, розпушувачів та ковзних речовин на фармако-технологічні показники таблетмаси і таблеток лікарського засобу протидіабетичної дії з АФІ –фармацевтично прийнятною формою дапагліфлозину. За результатами дисперсійного аналізу побудовано ранжовані ряди переваг. Використовуючи функцію бажаності, проведені дослідження дозволили встановити, що модельні композиції: суміш мікрокристалічної целюлози марки 102 з лактозою безводною марки 22 AN у співвідношенні 3:1, кросповідон XL-10 та кремнію діоксид колоїдний безводний (аеросил 200) і суміш мікрокристалічної целюлози марки 102 з лактозою безводною марки 22 AN у співвідношенні 3:1, натрію крохмальгліколят та ПЕГ 8000 забезпечують кращі показники текучості, спресованості та якості модельних композицій таблетмас і готових таблеток.