ПОРІВНЯННЯ ДИНАМІКИ СПОЖИВАННЯ ГІПОГЛІКЕМІЧНИХ ЗАСОБІВ В УКРАЇНІ ТА ДЕЯКИХ КРАЇНАХ ЄВРОПИ - Tkachova, O. V.; Gerasymova, O. O.; Iakovlieva, L. V. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Аналіз асортименту (за 2020-2022 рр.) та обсягів споживання (за 2020-2021 рр.) однокомпонентних гіпоглікемізуючих препаратів (ГГП) на фармацевтичному ринку України та порівняння показників споживання ГГП з даними європейських країн – Естонією та Норвегією. Матеріали і методи. Для аналізу асортименту та споживання ГГП на фармацевтичному ринку України використовували Державний реєстр лікарських засобів України, Компендіум онлайн та дані аналітичного дослідження ринку ЛЗ «Proxima Research» компанії «Моріон». Дослідження споживання проводили за ATC/DDD методологією, рекомендованою ВООЗ. Результати й обговорення. Асортимент ГГП на фармацевтичному ринку України за 2020-2022 роки був достатньо широкий – 136-141 асортиментних позицій препаратів переважно вітчизняних виробників (53,7-59,0 %) на основі 14 МНН. Дані ЛЗ мали широкий діапазон цін, що дозволяє оптимізувати витрати на лікування хворих з ЦД 2 типу. Більшу частку ринку у 2022 р. займали препарати метформіну з групи бігуанідів (53,0-55,4 %) та похідні сульфонілсечовини (33,0-34,6 %). Споживання ГГП в Україні було високим і варіювало від 22,21 DID у 2020 р. до 23,77 DID у 2021 р. Найбільші обсяги споживання припадали на препарати груп бігуаніди та похідні сульфонілсечовини, що пов’язано з їхньою клінічною ефективністю, невисокою вартістю, значною кількістю генеричних препаратів на ринку, а також наявністю у програмі з реімбурсації «Доступні ліки», до якої увійшли метформін, глібенкламід та гліклазид. В Україні порівняно з Норвегією та Естонією досить мало використовують нові ефективні класи препаратів антагоністів рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1 та інгібіторів дипептидил пептидази-4, що включені в сучасні міжнародні рекомендації Американської діабетичної асоціації та Європейської асоціації з вивчення ЦД. Висновки. Встановлено особливості асортименту за 2020-2022 рр. та споживання ГГП в Україні за 2020-2021 рр. За період дослідження відмічено тенденцію до збільшення кількості вітчизняних препаратів на ринку та до зростання загального рівня споживання у 2021 р. порівняно з 2020 р. Для відповідності сучасним міжнародним рекомендаціям з лікування хворих з ЦД 2 типу доцільним є включення нових класів препаратів (GLP-1 та DPP-4) до Державної програми з реімбурсації «Доступні ліки».