ФАРМАКОЛОГІЧНЕ ВИВЧЕННЯ ВЕНОТРОПНОЇ АКТИВНОСТІ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ВЕРБИ САХАЛІНСЬКОЇ - Maloshtan, L. M.; Artemova, K. O. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Вивчення венотропної та антикоагулянтної активності сухого екстракту пагонів верби сахалінської (СЕПВС). Матеріали і методи. Антикоагулянтну активність визначали в експерименті in vitro методом Бюркера. Для подальшого дослідження антикоагулянтної активності сухого екстракту пагонів верби сахалінської перейшли до експерименту in vivo, де застосовували дози: 30 мг/кг, 60 мг/кг і 90 мг/кг. Впродовж 4-х діб тваринам один раз на добу внутрішньошлунково вводили досліджуваний сухий екстракт пагонів верби сахалінської у вигляді водного розчину із розрахунку 0,5 мл на 100 г маси тіла. На 4-ту добу брали кров із хвоста щурів після введення досліджуваних зразків через 60 хв та визначали час зсідання крові. Наступним етапом наших досліджень було вивчення впливу сухого екстракту пагонів верби сахалінської на перебіг набряку при венозному застої хвоста у щурів. Об’єктом дослідження був сухий екстракт пагонів верби сахалінської, умовно позначений сухий екстракт пагонів верби сахалінської. Результати й обговорення. Сухий екстракт пагонів верби сахалінської використовували у трьох досліджуваних дозах у вигляді водних розчинів. Дослідження здійснювали на білих нелійних щурах масою 200–250 г по 5 щурів у групі: 1-ша група – інтактний контроль, яким вводили дистильовану воду; 2-га група – щури, які отримували досліджуваний екстракт у дозі 20 мг/кг, 3-тя група – щури, які отримували сухий екстракт пагонів верби сахалінської у дозі 30 мг/кг, 4-та група – щури, які отримували сухий екстракт пагонів верби сахалінської у дозі 40 мг/кг. За отриманими даними, сухий екстракт пагонів верби сахалінської у дозі 20 мг/кг вірогідно збільшував час згортання крові порівняно з контролем у 1,15 раза. Антикоагулянтна активність сухого екстракту пагонів верби сахалінської у дозі 30 мг/кг та 40 мг/кг була майже на одному рівні та вірогідно не відрізнялась між собою у 1,47 та 1,5 раза відповідно. Препарат порівняння «Ескувіт» збільшував час згортання крові порівняно з контролем у 1,26 раз. Висновки. Сухий екстракт пагонів верби сахалінської виявив антикоагулянтну активність у дослідах in vitro i in vivo. Встановлено умовно-терапевтичну дозу сухого екстракту пагонів верби сахалінської – 30 мг/кг у дослідженні антикоагуляційної активності у тварин. На моделі венозного застою у щурів сухий екстракт пагонів верби сахалінської виявляє протинабрякову, протизапальну та венопротекторну дію, яка не поступається за активністю препарату порівняння «Ескувіт».