ДОСЛІДЖЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЩО МІСТЯТЬ ПРОПОЛІС, НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - Hlushchenko, O. M.; Yemelianova, O. I. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Дослідження асортименту лікарських засобів, що містять прополіс, на фармацевтичному ринку України. Матеріали і методи. Використано методи інформаційного пошуку, математично-статистичний та узагальнювальний. Результати й обговорення. Прополіс входить до складу одинадцяти зареєстрованих лікарських засобів, що переважно належать до груп D03AХ Засоби для лікування ран та виразкових уражень. Препарати, що сприяють загоюванню ран (45,5 %) та А01А В11 – Протимікробні та антисептичні препарати для місцевого застосування у стоматології (36,4 %). Аналіз довів, що лікарські засоби, які містять прополіс, за формою випуску представлені у вигляді настойок, спреїв для ротової порожнини, аерозолів, капсул, таблеток, мазей та супозиторіїв, переважають спреї для ротової порожнини та настойки – по 27,3 %. Встановлено, що ринок лікарських засобів, що містять прополіс, формується за рахунок виключно препаратів вітчизняного виробництва, вироблених переважно у вигляді монопрепаратів – 72,8 %, до складу 90,9 % ЛЗ як АФІ включені фенольний гідрофобний препарат та прополіс. Провідне місце серед вітчизняних виробників займають ТОВ «Фармацевтична компанія ФК «Здоров’я» – 27,3 % і АТ «Стома» – 18,2 %. На підставі проведених досліджень зареєстрованих лікарських засобів варто виділити низький відсоток мʼяких лікарських засобів, що представлені лише мазями. Висновки. Підтверджено доцільність та перспективність розробки та впровадження в аптечне та промислове виробництво нових лікарських засобів, що містять прополіс.