ДОСЛІДЖЕННЯ ХРОНІЧНОЇ ТОКСИЧНОСТІ ПАРЕНТЕРАЛЬНОЇ ФОРМИ ІНГІБІТОРА ФУНКЦІЇ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ о,п΄-ДДД (ХЛОДИТАНУ) - Simurov, O. V.; Bal’on, Y. G.; Poliakova, L. I.; Khovaka, V. V.; Simurova, N. V.; Kravchenko, V. I. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Експериментальне вивчення хронічної токсичності 5 % розчину для ін’єкцій інгібітора функції надниркових залоз о,п΄-ДДД (хлодитану). Матеріали і методи. Об’єкт дослідження – парентеральна форма о,п΄-ДДД. Експеримент проводили на щурах-самцях лінії Вістар протягом 90 днів. На початку дослідження, а також на 14-ту, 30-ту та 90-ту доби проводили аналізи крові та сечі. В кінці експерименту здійснено гістологічні дослідження надниркових залоз, нирок, печінки та серця. Результати й обговорення. Проведено доклінічні дослідження нової лікарської форми препарату о,п΄-ДДД та визначено її хронічну токсичність. Гематологічні аналізи крові показали, що вже після 14 діб введення розчинника і розчину препарату спостерігаються значні зміни гематологічних показників (лейкоцитів та тромбоцитів). Те, що отримані результати для обох чинників подібні, свідчить, що прояви токсичного ефекту, насамперед, зумовлені дією розчинника. Гістологічні дослідження основних органів тварин виявили значні ушкодження клітин пучкової зони надниркових залоз і невеликі зміни в печінці. Серце і нирки не зазнали ушкоджень. Висновки. Показано, що при довготривалому безперервному введенні препарату відбувається активація гіпоталамо-гіпофізарно-адреналової системи у відповідь на значне зниження рівня глюкокортикоїдних гормонів внаслідок руйнування продукуючих їх клітин. Гістологічними дослідженнями встановлено, що при перитонеальному введенні розчин о,п΄-ДДД справляє специфічний ушкоджувальний вплив на клітини пучкової зони надниркових залоз. Розчин о,п΄-ДДД справляє помірний вплив на печінку щурів, серце та нирки не зазнають ушкоджень. Виявлені токсичні ефекти зумовлені, насамперед, дією розчинника.