ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ СУПОЗИТОРНОЇ ОСНОВИ РЕКТАЛЬНИХ СУПОЗИТОРІЇВ ІЗ ПРОТИЗАПАЛЬНОЮ ДІЄЮ - Levachkova , J. V.; Kovalev , V. V.; Yarnykh , T. G.; Oliinyk, S. V. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Теоретичне та експериментальне обґрунтування вибору супозиторної основи ректальних супозиторіїв протизапальної дії з ібупрофеном. Матеріали і методи. Проведено дослідження з метою підбору гідрофобної основи для виготовлення ректальних супозиторіїв з ібупрофеном методом виливання. З метою вивчення швидкості вивільнення активних фармацевтичних інгредієнтів із зразків супозиторіїв було використано мембранно-дифузійний метод через напівпроникну мембрану. Кількісне визначення вивільненого активного фармацевтичного інгредієнта (ібупрофену) проводили методом абсорбційної спектрофотометрії в УФ-області спектра. Зразки супозиторіїв з ібупрофеном готували на основі Вітепсолу й на основі масла какао з цетостеариловим спиртом. Отримані супозиторії досліджували за показниками якості відповідно до методик ДФУ. Результати й обговорення. За результатами досліджень розроблено компонентні склади супозиторіїв на гідрофобних основах методом виливаня. Згідно з отриманими даними експериментальних досліджень, обидві основи як масло какао : цетостеариловий спирт, так і Вітепсол мали майже однакові показники вивільнення ібупрофену. Окрім того, обидві основи не впливають на швидкість і повноту вивільнення активних фармацевтичних інгредієнтів. Однак при розробці супозиторів ми як раціональну основу обрали саме масло какао : цетостеариловий спирт, яке має природне походження, що сприятиме меншій кількості побічних проявів та алергічних реакцій препарату. Висновки. На підставі проведених експериментальних досліджень вивчено та обґрунтовано вибір супозиторної основи екстемпоральних ректальних супозиторіїв; вивчено показники якості ректальних супозиторіїв з ібупрофеном відповідно до методик, що наведені в ДФУ 2.0.