ОБҐРУНТУВАННЯ СПОСОБУ ВВЕДЕННЯ СУБСТАНЦІЇ LACTOBACILLUS CASEI ІМВ В-7280 У ДОСЛІДНІ ЗРАЗКИ ПЕСАРІЇВ ІЗ ПРОБІОТИЧНОЮ АКТИВНІСТЮ - Aleinyk, S. L.; Polova, Z. M. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи. Обґрунтувати раціональний спосіб введення субстанції Lactobacillus casei ІМВ В-7280 із пробіотичною активністю до складу дослідних зразків песаріїв, що призначені для профілактики та лікування дисбіотичних порушень у жінок. Матеріали і методи. Об’єкт дослідження: субстанція Lactobacillus casei ІМВ В-7280 (самостійно синтезована Інститутом мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного). Відповідно до Державної Фармакопеї України (ДФУ) проводили визначення кристалографічних характеристик субстанції та її розчинення у таких розчинниках: полісорбат-80, олія персикова, 1,2-пропіленгліколь, макрогол-400, вазелінове масло, гліцерин, вода очищена. Статистичну обробку результатів здійснювали за допомогою ліцензійного програмного забезпечення MedStat v.5.2. Результати й обговорення. Визначено, що досліджувана субстанція за кристалографічними характеристиками складається з кристалів та їх уламків анізодіаметричної форми з шорсткуватою поверхнею та ламаними краями, частинки порошку мають здатність до агломерації. Дослідження розчинності вказує на найоптимальніші показники розчинності у водному середовищі з додаванням полісорбату-80: зниження агломерації, лінійних розмірів частинок порошку (до 0,1 мкм) та рівномірний розподіл у даному середовищі. Висновки. При розробці лікарських засобів (ЛЗ) із пробіотичною активністю для забезпечення високої біодоступності доцільне введення субстанції Lactobacillus casei ІМВ В-7280 до складу лікарських форм (ЛФ) у вигляді водного розчину (1:20) при розчиненні з додаванням поверхнево активної речовини (ПАР) (полісорбату-80) з попереднім подрібненням до 0,5–1,0 мкм.