ФАРМАЦЕВТИЧНА ОПІКА ПРИ ВІДПУСКУ СТАНДАРТИЗОВАНИХ РОСЛИННИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ПАЦІЄНТАМ ІЗ КАШЛЕМ - Zupanets, K. O.; Sakharova, T. S.; Bezugla, N. P.; Otrishko, I. A.; Shebeko, S. K.; Ratushna, K. L. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи. Оптимізація та удосконалення фармацевтичної опіки для забезпечення раціональної фітотерапії пацієнтів при симптоматичному лікуванні кашлю із застосуванням рослинних препаратів, отриманих за оригінальною технологією фітонірингу. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження складають принципи об’єктивності і системності. У роботі використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: теоретичний, метод узагальнення, систематизації даних, порівняння, методи вивчення літературних джерел і аналізу та ін. Результати й обговорення. У роботі висвітлено основні принципи фармацевтичноїопіки пацієнтів із кашлем. Актуалізовано роль фітотерапії в симптоматичному лікуванні кашлю та обґрунтовано раціональний вибір оптимального препарату з позицій доказової медицини. Представлено алгоритм фармацевтичної опіки пацієнтів при симптоматичному лікуванні кашлю як одного з характерних симптомів запальних захворювань дихальних шляхів та алгоритм фармацевтичної опіки при виборі та відпуску стандартизованих фітопрепаратів у лікарській формі сиропу для симптоматичного лікування кашлю в дітей. Висновки. Під час проведення фармацевтичної опіки пацієнтів із кашлем першорядна рекомендація фармацевтом стандартизованих рослинних лікарських засобів ґрунтується на вагомих даних доказової медицини щодо їх ефективності і безпеки, а також прийнятності для застосування різними категоріями споживачів, включно дітей.