ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ ГЛЮКОМЕТРІВ НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ ЗА ДЕСЯТИРІЧНИЙ ПЕРІОД (2011-2021) - Vlasenko, I. O.; Davtian, L. L. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Метою роботи. Провести порівняльний аналіз асортименту глюкометрів і тест-смужок в Україні за десятирічний період для встановлення особливостей динаміки ринку глюкометрів. Матеріали і методи. Використано наукові та офіційні джерела інформації щодо глюкометрів. Застосовували маркетинговий, аналітичний, графічний, узагальнювальний аналізи та метод порівняння. Результати й обговорення. На підставі порівняльного аналізу асортименту глюкометрів в Україні показано позитивну динаміку за десятирічний період (2011-2021 рр.), але імпортозалежність. Встановлено збільшення кількості пропозицій приладів в 1,8 раза, при цьому 9 моделей асортименту 2021 р. були наявні і у 2011 р., це свідчить, що поряд з розвитком і надходженням нових моделей частина сегменту залишається стабільною. Лідерами з поставок глюкометрів є виробники країн Азії, які збільшили свої пропозиції за десятирічний період. Встановлено, що в даному сегменті відбувається розвиток технічного оснащення глюкометрів і розширення їх фунціоналу. Висновки. Широкий асортимент глюкометрів надає можливість хворим на ЦД обрати необхідний прилад для самоконтролю, який повною мірою задовольнить їхні потреби.