АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ АКТИВНИХ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ІНГРЕДІЄНТІВ, ЗАРЕЄСТРОВАНИХ НА РИНКУ УКРАЇНИ - Butkevych, T. A.; Popovych , V. P. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Аналіз і структурування асортименту активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), зареєстрованих в Україні. Матеріали і методи. Застосовано методи: контент-аналізу, структурування, порівняльного та графічного узагальнення відомостей Державного реєстру лікарських засобів та інструкцій для медичного застосування. Результати й обговорення. На фармацевтичному ринку України зареєстровано 2100 торгових назв АФІ, вироблених на підприємствах 51 країни. Встановлено, що частка вітчизняного виробництва складає дещо більше 16 %, з них 1/5 виготовлено на базі ПрАТ «Ліктрави» (лікарська рослинна сировина). З-поміж іноземних переважають виробники Індії (29,1 %), серед яких лідерами є Гетеро Драгз Лімітед (5,9 %) та Гетеро Лабз Лімітед (5,5 %). У більшості проаналізованих стратегічно важливих зареєстрованих лікарських засобів українського виробництва (засобів, що впливають на систему крові на гемопоез (групи В01, В02, В05 згідно АТС-класифікації), препаратів гормонів для системного застосування (групи Н01, Н02), протимікробних засобів для системного застосування (групи J01, J02, J04)) виявлено відсутність вітчизняних АФІ. Висновки. За результатами аналізу асортименту зареєстрованих АФІ встановлено перевагу іноземних синтетичних номенклатурних позицій (71,4 %). Серед вітчизняних АФІ переважають рослинні (55,8 %), з яких майже половина (44,4 %) є лікарською рослинною сировиною. Частка українських АФІ у складі окремих досліджених груп лікарських засобів є надзвичайно малою, що зумовлює необхідність термінових заходів для налагодження та оптимізації виробництва тих АФІ, які є складовими стратегічно важливих груп лікарських засобів.