ДИЗАЙН ЕКСПЕРИМЕНТУ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ДОСЛІДЖЕНЬ ЗІ СТВОРЕННЯ ТАБЛЕТОВАНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ Повідомлення 2. Дизайн експерименту при дослідженні впливу кількісних факторів на етапі оптимізації складу та технології таблетованих лікарських засобів - Hroshovyi, T. A.; Demchuk, M. B.; Beley, N. M.; Pavliuk, B. V.; Fizer , L. V. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Аналіз і систематизація даних літератури щодо дизайну експерименту при вивченні кількісних факторів на етапі пошуку оптимального складу при розробці технології таблетованих лікарських засобів. Матеріали і методи. В роботі використано методи інформаційного пошуку, аналізу даних літератури щодо дизайну експерименту при вивченні кількісних факторів, пошуку оптимальних складів при проведенні досліджень із розробки складу та технології таблетованих лікарських засобів. Результати й обговорення. У роботі наведені дані літератури та власних досліджень щодо використання дизайну експерименту при вивченні кількісних факторів на етапі розробки оптимального складу та технології таблеток. Наведені приклади використання методу випадкового балансу, планів регресійного аналізу для вивчення впливу кількісних факторів на основні технологічні показники таблетованих лікарських засобів. Висновки. Дизайн якості є важливим та широко використовуваним прийомом при розробці лікарських засобів. Його методи використовують експериментатори на різних етапах дослідження – від формування цілей до встановлення оптимального складу препарату. Наведені приклади досліджень з вивчення впливу кількісних факторів, методи побудови планів регресійного аналізу, інтерпретації результатів експериментальних досліджень.