АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ СПОЖИВАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРОБИ ПАРКІНСОНА В УКРАЇНІ - Kotvitska, A. A.; Prokopenko, O. S. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Визначення особливостей і тенденцій щодо споживання лікарських препаратів для лікування хвороби Паркінсона в натуральному та грошовому вимірах за 2014–2018 рр. Матеріали та методи. Для досягнення даної мети використовували методи: логічний, системно-аналітичний, порівняльний аналіз та узагальнення інформації. Результати й обговорення. За результатами ретроспективного аналізу споживання лікарських препаратів протягом 2014–2018 рр. встановлено, що обсяг роздрібного продажу лікарських засобів мав характерну тенденцію зростання. Аналіз темпів приросту роздрібного продажу в розрізі лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва показав негативні зміни динаміки продажу вітчизняних лікарських засобів у натуральному вимірі. Доведено, що кількість реалізованих упаковок лікарських препаратів, які входять до Національного переліку основних лікарських засобів, у 2018 р. збільшилась на 76,86 % порівняно з 2014 р. Одночасно кількість проданих упаковок лікарських препаратів, які не зазначені у Національному переліку основних лікарських засобів зменшилася у 2018 р. на 8,12 %. Висновки. Результати проведеного аналізу показників обсягу продажу лікарських засобів для лікування хвороби Паркінсона вказують на превалювання препаратів іноземного виробництва над вітчизняними у грошовому та натуральному вимірах і визначено основні проблеми та перспективи для розвитку даного сегмента вітчизняного ринку.