ДОСЛІДЖЕННЯ ЗІ СТВОРЕННЯ МʼЯКОГО ЛІКАРСЬКОГО ЗАСОБУ З СУХИМ ЕКСТРАКТОМ ШОЛОМНИЦІ БАЙКАЛЬСЬКОЇ - Slipchenko, G. D.; Ruban, O. A. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Провести дослідження з розробки емульгелю з сухим екстрактом шоломниці байкальської, обрати оптимальний гелеутворювач, емульгатор та визначити вміст олійної фази. Вивчити реологічні показники. Матеріали та методи. Структурно-механічні (реологічні) властивості гелевих основ і зразків вивчали за допомогою ротаційного віскозиметра «Реотест-2» (Німеччина) з коаксіальними циліндрами. Вибір вмісту олійної фази проводили за допомогою методу оптичної мікроскопії. Ступінь дисперсності та визначення лінійних розмірів частинок емульгелю проводили за допомогою електронного мікроскопа «ConusAcademy» із вбудованою фотокамерою. Для вивчення реопараметрів розрахували показники механічної стабільності. Результати й обговорення. У результаті проведених досліджень до складу емульгелю обрано раціональний гелеутворювач – карбопол Ultrez 10 NF, обрано концентрацію емульгатора Prolipid 141TM та визначено вміст олійної фази. Проведено дослідження реологічних властивостей та механічної стабільності запропонованого складу емульгелю. Висновки. Як гелеутворювач обрано Ultrez 10 NF (1,5 %), як олійну фазу – олію кукурудзяну (20 %), як емульгатор – Prolipid 141TM (3 %). Доведено, що отриманий емульгель є структурованою системою з пластичним типом течії.