ВПЛИВ ЕКСТРАКТІВ СЛИВИ ДОМАШНЬОЇ НА ПОРУШЕННЯ ПЕРИСТАЛЬТИКИ КИШЕЧНИКА МИШЕЙ, ЗУМОВЛЕНЕ ДІЄЮ БАРІЮ ХЛОРИДУ - Bashar Jabbar Ali Al-Sahlanee; Koshova, O. Yu.; Senyuk, I. V. (Фармацевтичний часопис, 2019)
Мета роботи. Експериментальними дослідженнями підтвердити послаблювальну активність екстрактів, одержаних із плодів сливи домашньої СЕВ та СЕПК на моделі порушення перистальтики кишечника мишей, зумовлене дією барію хлориду, визначити серед них найбільш ефективну субстанцію та її умовноефективну дозу. Матеріали і методи. В експериментальних дослідженнях використано сухі екстракти з плодів Сливи домашньої (екстракт, що містить волокна (СЕВ) та екстракт з полісахаридним комплексом (СЕПК)), які отримані за оригінальної методикою на кафедрі хімії природних сполук Національного фармацевтичного університету. Вивчення послаблювальної дії екстрактів СЕВ та СЕПК проводили на моделі порушення перистальтики кишечника, зумовлене дією барію хлориду за методом спостереження за швидкістю проходження контрастної маси по кишечнику мишей. Результати й обговорення. Введення СЕВ та СЕПК у дозах 75 мг/кг, 100 мг/кг, 200 мг/кг та препарату порівняння натрію пікосульфату в дозі 2,3 мг/кг усувало спазм гладких м’язів шлунка та кишечника, про що свідчило подовження шляху проходження контрастної маси по кишечнику мишей до рівня інтактного контролю. Причому, у разі використання екстракту СЕВ виразність послаблювальної активності мала чіткий дозозалежний характер: з підвищенням дози виразність дії посилювалася. У дозі 200 мг/кг, на відміну від доз 75 та 100 мг/кг шлях контрастної маси статистично значуще перевищував такий у групі інтактного контролю. Екстракт СЕВ виявляв послаблювальну дію у дозі 200 мг/кг (29 %), яка перевищувала максимальну активність екстракту СЕПК у дозі 100 мг/кг (26 %) та була на рівні натрію пікосульфату в дозі 2,3 мг/кг (27 %). Висновки. Експериментальними дослідженнями на моделі порушення перистальтики кишечника, зумовлене дією барію хлориду, підтверджені послаблювальні властивості екстрактів з плодів Сливи домашньої СЕВ та СЕПК. Екстракт СЕВ виявляв послаблювальну активність у дозі 200 мг/кг (29 %), що перевищувало максимальну активність екстракту СЕПК, яка спостерігалася у дозі 100 мг/кг (26 %) та була на рівні препарату порівняння натрію пікосульфату в дозі 2,3 мг/кг (27 %). Таким чином, серед двох екстрактів виявлено найбільш активний екстракт СЕВ та визначено його умовноефективну дозу, яка складає 200 мг/кг. Підтверджений виразний послаблювальний ефект екстракту СЕВ, ймовірно, пов’язаний з наявністю у його хімічному складі гомополісахаридів (59 %).