МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО РИНКУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ - Nemchenko, A. S.; Kurylenko, Yu. Ye. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Проведення маркетингових досліджень фармацевтичного ринку (ФР) лікарських засобів (ЛЗ), рекомендованих для лікування серцево-судинних захворювань (ССЗ). Матеріали і методи. У дослідженні використано ЛЗ з уніфікованих клінічних протоколів лікування ССЗ за міжнародною непатентованою назвою (МНН) та данні реєстрів ліків за торговими назвами (ТН). Застосовані методи маркетингового аналізу, аналітичний, порівняльний та узагальнення інформації. Результати й обговорення. Наведені результати маркетингового дослідження ФР ЛЗ для лікування ССЗ за 2013–2017 рр. Розраховані середні показники індексу цін ЛЗ, ліквідності ціни та доступності препаратів, які застосовують для фармакотерапії ССЗ. Висновки. Встановлено значне превалювання на ФР препаратів іноземного виробництва над вітчизняними – 70,05 % до 29,95 %. Спостерігається зростання цін на препарати іноземних виробників у 1,09 раза та для вітчизняних у 1,06 раза, які використовуються у лікуванні ССЗ у 2017 р. порівняно з 2013 р. Це вплинуло на зниження доступності даної категорії ліків для хворих. У зв’язку з цим все більшої соціально-економічної значущості набуває потреба в розвитку вітчизняного виробництва та впровадження програм імпортозаміщення, а також розвитку Урядових програм із державного регулювання цін, зокрема референтного ціноутворення.