СМОРОДИНИ ЧОРНОЇ ПЛОДИ – ПЕРСПЕКТИВНА СИРОВИНА ДЛЯ РОЗРОБКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ МОНОГРАФІЇ В ДЕРЖАВНУ ФАРМАКОПЕЮ УКРАЇНИ - V. Kuznietsova, V. Yu.; Kotov, A. G.; Kyslychenko, V. S.; Kotova, E. E. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Проведення порівняльного аналізу параметрів стандартизації плодів смородини чорної та визначення підходів до розробки національних монографій «Смородини чорної плоди сухі» і «Смородини чорної плоди свіжі». Матеріали і методи. Проведено аналіз підходів до стандартизації плодів смородин чорної за Британською фармакопеєю 2012 року, ДСТ 21450-75 «Плоди смородини чорної» та ДСТ 6829-89 «Смородина чорна свіжі». Аналіз проводили за наступними показниками: назва статті, визначення, вимоги до вмісту біологічно активних речовин, ідентифікація за макро- та мікроскопічними ознаками, показники якості, метод кількісного визначення. Результати й обговорення. При дослідженні критеріїв в стандартизації, наведених у зазначених вище документах, встановлено, що не зовсім коректно порівнювати критерії стандартів, один з яких розроблений для харчової промисловості, а інший для стандартизації лікарської рослинної сировини. Крім того, обидва стандарти не переглядали більше 25 років. Монографія в Британській фармакопеї 2012 року наводить лише декілька сучасних критеріїв (макроскопічні та мікроскопічні ознаки сировини) стандартизації свіжих плодів смородини чорної. Водночас в усіх документах відсутні методи ідентифікації та кількісного визначення біологічно активних речовин. Висновки. Аналіз літературних джерел свідчить про присутність у плодах смородини чорної великої кількості різноманітних біологічно активних речовин, що мають широкий спектр фармакологічної активності, але широкому застосуванню їх в офіцінальній медицині заважає відсутність сучасних методів стандартизації. Аналіз існуючих вимог до якості смородини чорної плодів показав відсутність сучасних методик контролю якості даної сировини, які б відповідали вимогам ДФУ та Європейської фармакопеї та гостру потребу в розробці національних монографій на «Смородин чорної плоди свіжі» та «Смородини плоди висушені».