РЕОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАСТИ ЦЕОЛІТУ ПРИРОДНОГО З КРЕМНІЮ ДІОКСИДОМ - Rybachuk, V. D.; Ruban, O. A. (Фармацевтичний часопис, 2018)
Мета роботи. Вивчити реологічні властивості пасти цеоліту природного (кліноптилоліту) з кремнію діоксидом як загущувачем для вибору їх оптимальних концентрацій. Матеріали і методи. Об’єктами дослідження були модельні композиції паст, що містили в якості діючої речовини порошок цеоліту природного (кліноптилоліт) у концентраціях 15 %, 20 %, 25 % та 30 %, а в якості загущувача кремнію діоксид у концентраціях 5,0 %, 6,0 %, 7,0 % та 8,0 %. Визначення реологічних параметрів проводили при температурі (20±2) °С на віскозиметрі MYR VR3000 (Іспанія), робота якого основана на методі Брукфельда. Дослідження проводили у діапазоні швидкості зсуву від 1 с-1 до 200 с-1 з використанням коаксіальних циліндрів. Результати й обговорення. Визначено, що досліджені зразки належать до тиксотропно-структурованих псевдопластичних систем зі структурою коагуляційного типу. Цеоліт природний (кліноптилоліт) разом із кремнію діоксидом чинять структуруючий вплив на дисперсну систему, а їх оптимальні концентрації, що забезпечують достатнє структуроутворення, становлять 25–30 % та 7–8 % відповідно. Висновок. Вивчено реологічні властивості пасти цеоліту природного (кліноптилоліту) з кремнію діоксидом як загущувачем, та обрані їх оптимальні структуроутворюючі концентрації. Отримані результати будуть використані при розробці складу паст ентеросорбентів із цеолітом природним.