ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ВАГІНАЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИХ РИНКАХ УКРАЇНИ ТА РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ - Hlushchenko, O. M.; Polova, Zh. M.; Khomenko, R. M. (Фармацевтичний часопис, 2017)
Мета роботи. Провести порівняльне дослідження асортименту лікарських засобів для вагінального застосування на фармацевтичних ринках України та Російської Федерації. Матеріали і методи. Об’єктами дослідження були Державні реєстри лікарських засобів України та Російської Федерації, інструкції для медичного застосування препаратів. У процесі досліджень використовували наступні методи аналізу: економіко-статистичні, кореляційні, метод організаційно-функціонального моделювання. Результати й обговорення. Проведено аналіз лікарських засобів для вагінального застосування, що зареєстровані на ринках України та Російської Федерації, встановлено: вітчизняний ринок на 75 % складається з ЛЗ іноземного та 25 % вітчизняного виробництва. Частка іноземних препаратів на ринку РФ становить 53 %, а вітчизняних – 47 %. Згідно з класифікаційною системою АТС, зареєстровані лікарські засоби для вагінального застосування на ринку України представлені двома, а РФ – шістьма фармакотерапевтичними групами. Представлена номенклатура лікарських засобів для вагінального застосування недостатня для задоволення потреб населення України, тому розробка нових конкурентоздатних (за ефективністю, безпечністю і ціною) ліків є актуальною і сучасною. Висновки. Проведено порівняльне дослідження асортименту лікарських засобів для вагінального застосування на фармацевтичних ринках України та Російської Федерації.