РЕЗУЛЬТАТИ ВИЗНАЧЕННЯ ХРОНІЧНОЇ ТОКСИЧНОСТІ ТАБЛЕТОК «ДОЛОСАН ФОРТЕ®» - Trutaev, S. I.; Shtrygol’, S. Yu.; Laryanovska, Yu. B. (Фармацевтичний часопис, 2017)
Мета роботи. Визначити ступінь безпечності нового комбінованого спазмоанальгетика – таблеток «Долосан Форте®» – за хронічного введення. Матеріали і методи. Таблетки «Долосан Форте®», розроблені ПАТ «Червона Зірка», є комбінацією зирілону (2,4-дихлорбензойної кислоти калієва сіль із вираженою анальгетичною та протизапальною дією), пітофенону гідрохлориду (міотропний спазмолітик), фенпіверинію броміду (М-холінолітик із додатковими міотропними та анальгетичними властивостями). Хронічну токсичність препарату досліджено за стандартними протоколами при 30-денному введенні щурам у дозах 2,3 та 23 мг/кг; кролям у дозах 1 та 10 мг/кг. Результати й обговорення. Встановлено відсутність ознак інтоксикації, грубих порушень метаболічних процесів, зсувів гематологічних параметрів, біохімічних показників крові і сечі, функціонального стану ЦНС (за тестом «відкритого поля»), нирок (в умовах водного діурезу) та міокарда (за даними ЕКГ). За даними гістологічних досліджень, не зареєстровано ознак кардіотоксичної, нефротоксичної та гепатотоксичної дії препарату, його подразнювального впливу на слизові оболонки ШКТ, не виявлено порушень морфофункціонального стану легень, селезінки, щитоподібної залози, тимусу, наднирників. Висновки. Доведено відсутність токсичної дії «Долосану Форте®» при 30-денному внутрішньошлунковому введенні щурам і кролям в умовнотерапевтичній дозі та десятиразово збільшеній умовнотерапевтичній дозі.